úterý 16. září 2014

Veverka, koza, kuna, poník? Děkujeme. Nepoužíváme.



Dekorativní štětce. Říká se o nich, že nejkvalitnější jsou ty ze zvířecích chlupů.

Je to pravda nebo mýtus?

Z čeho se vyrábějí dekorativní štětce a jak se poznají „pravé“ od těch umělých. Dřív se říkalo, že podle ceny. Drahé štětce jsou zvířecí a ty prý něco vydrží. Umělé jsou údajně vždy levné a ty jsou na nic.

O rozdílech v kvalitě jsem začala přemýšlet někdy na konci května tohoto roku. Rozhodla jsem se, že si rozšířím obzory a absolvuju rekvalifikační vizážistický kurz. Paní školitelka tam vyprávěla, jak má kvalitní štětce, že sada stojí sedm tisíc. OMG. To byla hrůza. Při prvním dotyku štětce a obličeje slečny, která měla být nalíčena, se ona původně hezká a standardní slečna proměnila v chlupaté zvířátko. Chlupy ze štětce se jí přilepily na obličej a nechtěly dolů. A držely jako přibité. 

Přes všechna přemlouvání paní školitelkou jsem se za celou dobu kurzu nenechala nalíčit.

Když používám dekorativní štětec, mám na něj několik požadavků.

Štětec musí být cruelty-free. Prostě jen z toho principu, že pro krásu nemá žádné zvíře trpět. Občas dostávám nabídky výroby štětců od čínských manufaktur. Z těch fotek v katalogu se mi zaručeně vždy udělá špatně. A to jsou pouze fotky zvířecích ocásků. Myslí si snad někdo, že ta zvířata poskytla svoje chlupy dobrovolně? Chcete zvířecí ocásek. Ale jistě. Jeden si tady odseknu, pravila veverka.

Štětec s umělým vlasem je něco, z čeho neslevím. Jako majitel kosmetické značky. Jako zákazník. 
Cosm´etika má v nabídce osm různých štětců. Z umělého vlákna a s bambusovou rukojetí.

Štětec musí mít kvalitní vlas. Pudr nebo stín na něm musí dobře ulpívat, ale zároveň při kontaktu s pokožkou se musí na obličej přenést a to rovnoměrně. Už jsem viděla umělé štětce, na kterých pudr prostě nedržel. Mohli jste se snažit, jak jste chtěli, ale nic. To je většina levných štětců. Kvalitní štětec něco stojí, to je fakt. Zpravidla za málo peněz dostanete málo muziky. Ale ne vždy platí, že drahý štětec je kvalitní. Vždy je třeba to vyzkoušet nebo dát na doporučení. Z vlastní zkušenosti vím, že kvalitní umělé štětce na pudr se pohybují kolem tří set korun. Ale záleží také na značce, může to být více. Zvířecí štětec může stát dvojnásobek až několikanásobek umělého. Na první pohled se štětiny rozeznají těžko. Chce to trénované oko. Ale kdo prodává zvířecí štětec, ten se tím rád pochlubí. Pravděpodobně se vám nestane, že si koupíte zvířecí štětec v domnění, že je umělý. Tuto informaci vám prodejce/výrobce zpravidla rád poskytne.

Chci, aby mi líčení štětcem bylo příjemné, aby mě štětec hladil, když ho používám. Je to takový rozmarný požadavek, ale ne nesplnitelný.

Štětec musí mít správně dlouhou rukojeť. Jsou tzv. profesionální štětce, které mají půlmetrovou rukojeť. Zkušený vizážista vám přizná, že to je jen pro efekt a není to na domácí líčení. Kdo nemá zrak orlí, tak ví, že půl metru od zrcadla oči nalíčit nejde. Musím přiblížit sebe nebo zrcátko. Osobně tyhle věci, co nejsou svým použitím pro normálního uživatele, nesnáším. Podle mě frajeří ten, za kterého nemůže z nějakého důvodu mluvit jeho práce.

Nemám moc ráda, když je rukojeť z umělé hmoty. Vypadá to lacině. Nejen vypadá. Ono to laciné je. Mám ráda dřevěné, bambusové štětce. V ruce vytváří úplně jiný dojem. Nevěříte? Vyzkoušejte. S tím také souvisí ekologičnost štětců. Ano, vlas štětce je umělý. Tak to mám nastavené a s tím nikdo nehne. Jsem totiž vegan. Dřevěná rukojeť je z obnovitelného zdroje, v přírodě rozložitelná. Navíc platí, že kvalitní štětec vám déle vydrží. Nevytváříte nadměrný odpad.

Kapitola sama o sobě jsou štětečky, co se prodávají spolu s výrobkem, v krabičce. Jako majitel kosmetické značky jsem zatím k tomuto nedospěla. Nevadí mi, nechci je shazovat. Jako pohotovostní štětec to může být praktické řešení. Ale moc od něj nečekejte. Cena odráží kvalitu. Kdo si jednou zvykne na kvalitní štětec, ten si bude těžko odvykat.

Cosm´etika má momentálně v nabídce osm různých štětců. Všechny jsou s umělým vlasem a až na kabuki jsou s rukojetí z bambusu. Splňují všechny moje požadavky. Požadavky majitele kosmetické značky. Požadavky zákazníka.

A co vy? Jak jste na tom se štětci? Vítězí u vás etika? Rozhodujete se podle kvality nebo ceny?

Michaela

2 komentáře:

  1. Se štětci nemám pravda moc zkušeností. Vlastním jen jednoho malého drobka od Ecotools na stíny a druhého od L'Occitane na obočí. Velesbírka, jen co je pravda :-D
    A tyhle bílé od Cosm'etika vypadají vážně moc hezky. Ale hlavně proč píšu - líbí se mi myšlenka v úvodu článku, kterak žádné zviřátko rozhodně nedá svůj kožich dobrovolně, aby si někdo jiný mohl namalovat obličej na ksicht...
    Tedy nic ve smyslu "jasně, počkej holka, rozepnu zip, vysleču kožuch, odstřihni si na štětec kolik chceš a zbytek vrať" :-)
    V kosmetice u mě tedy suverénně vítězí etika.

    Bebe

    OdpovědětVymazat
  2. Já teda preferuji umělá vlákna, taklon apod. Ale umělá hmota mi nevadí, mám i sadu bambusových štětců a ty na mě právě působí lacině a docela se bojím, aby se mi nezničily při mytí. Mám i drahé štětce, ale udělají mi stejnou službu jako ty levné z ebay :( Nejsem profík a na domácí líčení mi to tak stačí, naopak lituji, že jsem si kupovala Sigmy apod. Úplně zbytečné. Na oči mi ze všech mnoha štětců nejvíc vyhovuje levný od essence. :) A když na to přijde, ráda nanáším make-up, stíny, tvářenku /krémovou/ prsty, takže někdy mi stačí štětec na oči a druhý na pudr, pokud zrovna hodlám pudr použít. :)

    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat