neděle 1. února 2015

Kosmetický mýtus č. 3: Denní krém na den, noční na noc. Nebo obráceně?



Krémy se často dělí na denní a noční. Denní krém je hydratační. Noční je hodně hutný, mastný a těžký. Toto se snažím pochopit od doby, kdy jsem začala prodávat pleťové krémy německé značky i+m Naturkosmetik. Rozdělení krémů na denní a noční mi do té doby přišlo zcela standardní, moc jsem ho neřešila. Že i+m mělo a má krémy podle intenzity, byla novinka. Filosofie i+m spočívá v tom, že každá zákaznice si má vybrat intenzitu krémů podle svých individuálních požadavků a může je podle libosti kombinovat s výrobky ostatních řad této značky.

To znamená, že i+m má v nabídce fluidy, denní nebo hydratační krémy a intenzivní krémy. Klasické rozdělení denní/noční totiž vůbec nerespektuje, že pleť má rozdílné požadavky na ošetření v létě a v zimě, při různém počasí. Že nároky na krémy a péči o pleť všeobecně se liší také v souvislosti s hormonálními procesy v těle. Ale také to, že rozdělení krémů na dvě intenzity není dostatečné. 

Freistil i+m Naturkosmetik - zleva - revitalizační fluid, hydratační krém, intenzivní krém.

Zákaznice s citlivou pletí potřebují v zimě intenzivní krémy. Pokud jejich oblíbenou značkou jsou krémy mající rozdělení na denní/noční, jednoduše noční používají ve dne a denní v noci. Logicky ve dne potřebují ochranu pleti před větrem a mrazem a v noci potřebují pleť hydratovat.

Ptala jsem se různých odborníků, kosmetiček, zkušených prodejců kosmetiky, proč se obvykle krémy dělí na denní a noční. Odpovědi se podobaly. Jedna kosmetička mi sdělila, že krémy na noc používají dámy se zralou pletí, takže se potřebují pořádně promastit. Což podle mého nelze zobecňovat. Vhodný a kvalitní revitalizační fluid nahradí mastný krém. Hloubková hydratace přírodním krémem je mnohem účinnější než promazání. U promazání konvenčním krémem s minerálním olejem to platí obzvlášť. Krémy s obsahem minerálního oleje pleť skutečně promastí. Hrozný výraz. Je to tím, že minerální olej se do pleti nevsakuje tak rychle, ani tak důkladně, jako rostlinné oleje. S krémem s obsahem minerálního oleje můžete na pleti pracovat téměř nekonečně dlouho. Masírujete, masírujete a pořád je co masírovat. Přírodní krém se oproti tomu rychle vstřebá. Není ho nutné takové množství, mnohdy ošetříte celý obličej větší kapkou krému, zato jeho efekt, co se týká ošetření pleti, je úplně jinde ve srovnání s konvenčním krémem.

Některé zákaznice musí pečlivě volit intenzitu krému. Když použijí krém s vyšším podílem olejů, než jejich pleť potřebuje, můžou se ráno probudit s hromadou pupínků na obličeji nebo s nadměrně mastnou pletí. Pokud si ale vaše pleť libuje v intenzivních krémech a pleťových olejích, dopřejte jí to.

Sama v létě používám fluidy. Na noc se při teplém počasí nemažu vůbec. Vypozorovala jsem, že snižováním intenzity krémů si moje pleť začne hospodařit s vlhkostí a přirozeným kožním mazem po svém. Není zatížena, není vysušena, nemastí se. V zimě používám intenzivní krémy. Mažu se i opakovaně během dne. Ale vždy podle pocitu. Pozorně naslouchám své pleti a dávám jí, co potřebuje.

Počátky byly těžké. Při prvním odložení mastného krému na noc jsem cítila pnutí, jako by moje pleť chtěla popraskat. Bylo mi tenkrát něco přes dvacet. A je hrozné, že v tak nízkém věku je už pleť poničená mnohaletým používáním nevhodných, tehdy konvenčních, krémů. Na svoji omluvu musím podotknout, že o přírodních krémech jsem vůbec nevěděla. Bio prodejny  a internetové obchody na svoji slávu teprve čekaly. Mé první setkání s přírodními značkami zde prodávanými vůbec nedopadlo dobře. Obzvláště mycí prostředky hodně vysušovaly. Celkově zde nebylo téměř z čeho vybírat. Pleťovou péči je nutné správně vyladit. Ale o tom zase někdy příště.

A jaké jsou vaše oblíbené kosmetické mýty?

Michaela


4 komentáře:

  1. Co se tohoto rozdělení denní-noční týká, tak to nepovažuji až tak za mýt. Podle mě to tak funguje, snažím se dost "naslouchat" své pleti :))) Ve dne hydratační krém ve slabé vrstvě pod make-up (stejně jako balzám pro hydrataci rtů pod rtěnku - tam je rozdíl vidět víc než na pleti). V noci noční krém. Mám jich několik a sama v průběhu roku různě střídám, nějak sama vycítím, na co má pleť chuť. A věřím tomu z hlediska metabolismu těla a jeho cyklů během 24hod,, že vyživovat pleť během spánku se vyplatí. :) Nepoužívám ale jeden krém (v tom spočívá mé tajemství), ale každý den jiný, protože jeden dodá Q10, jiný třeba nějaké minerály a třetí třeba nefunguje vůbec, co já vím. :) Obden dávám na noc i nějaká séra nebo arganový olej, který ve slabé vrstvě naklepu ještě pod noční krém. :)

    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak jsem dokázala napsat tvar mýt :)))) samozřejmě jsem měla na mysli mýtus :)

      Vymazat
  2. Moc hezký článek :-)
    Já si vyloženě libuju v "hutné", bezvodé kosmetice a olejích. Klidně doma (ale JEN doma :-D) nahodím kosmetickou čelenku a jdu pracovat na PC s vrstvou oleje na obličeji (třeba avokádový, šípkový, heřmánkový, aj.). Střídám druhy podle nálady. Zjistila jsem totiž, že když tuhle vrstvičku lehce vmasíruju do vlhké pleti a nechám ji třeba 15-20 minut "vcucnout" si, co uzná za vhodné... Tak je to mnohem lepší, než se jen rychle přemáznout. A pleti to očividně prospívá :-)
    A na léto uberu vrstev mazání a stačí mi na navlhčenou pleť jen pár olejových kapiček :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  3. Ja rozdelenie chapem tak, ze denny krem ma obsahovat ochranny faktor, popripade nejake silikony, resp. ma byt spraveny tak aby na nom dobre drzal make-up. Nocny krem ma regenerovat a tiez v noci nie je potrebne natierat plet kremom s ochrannym faktorom a upchavat pory silikonnmi.
    /kaviareň/

    OdpovědětVymazat