pondělí 26. ledna 2015

Kosmetický mýtus č. 2: Vyživuje vlasy od kořínků ke konečkům



Zlidovělý slogan z reklamy. Původně vymyšlen k propagaci jedné konvenční kosmetické vlasové péče. Za šest let, co prodávám šampony a kondicionéry jsem slyšela nesčetněkrát názory zákaznic, že ve vlasu je jakýsi kanálek a tím proudí živiny. Vycházejí z kořínků a vedou až do konečků. Vlasy jsou těmito živinami zásobeny po celé délce. Čím je vlas kratší, tím méně má kanálek práce s vyživením vlasu. U dlouhých vlasů se výživný kanálek hodně nadře, protože jeho trasa je hodně dlouhá. Z toho důvodu je lepší udržovat vlasy kratší. Koncentrace živin ve vlasu je tím vyšší.

Když na to reaguji tím, že tak to nefunguje, dostane se mi následující odpovědi... Proč by to jinak říkali v té reklamě? 

 
Od kořínků ke konečkům.

Ve mně to vyvolává myšlenky, že možná tvůrce reklamy to až tak vychytrale nemyslel. Myslel to nejspíš tak, že když si umyjeme celý vlas, tak nám to celý vlas také ošetří. Tedy od kořínků ke konečkům. No... Kdo by si myl jenom část vlasů? Třeba tu horní? Nebo tu dolní? Existují vlasové kůry, které se aplikují pouze na poškozené konečky vlasů. Ale tam nedochází k rozvodu živin ve vlasu.

Kdo ví, co tím vlastně básník chtěl říct.

Kvalita vlasů se v největší míře utváří ve chvíli, kdy vlas roste. Vliv má strava, léky, životní styl. Kosmetickými prostředky je lze ovlivnit, ale omezeně. Silikonové šampony vlasy zatíží, silikon se na ně nalepí. Sulfátové šampony vlasy poškodí díky své silné vymývací schopnosti. Ty se pak můžou snáz lámat a třepit. Po chemických barvách na vlasy ženy popisují pocit, že jejich vlasy jsou mrtvé. Jsou poškozené a mají jiné vlastnosti. Na druhou stranu přírodní šampony s cukernými tenzidy vlasy šetrně myjí, nevysušují. Přírodní barvy jednotlivé vlasy obalí z venku. Barva se sice postupně odmývá, ale kvalitní barva při opakované aplikaci učiní vlasy lesklými a objemnějšími.

Ve vlasu žádný kanálek s proudícími živinami není. Už jen ta představa, že bych vlasy ustřihla a ony živiny by mi z vlasů odtékaly, dokud by se konce vlasů nezacelily, mě docela děsí. Naštěstí je to jen mýtus a nic takového se stát nemůže.

Znáte také nějaké kosmetické mýty? Napište nám je.

Michaela

1 komentář:

  1. Bože, tohle je výborný. Divím se, že jsem ještě něco podobnýho neslyšela od zákaznic. U mě to bývá jen taková ta klasika: "A tahle maska, slepí mi i roztřepené konečky?"

    Jinak...moc Vám to na fotce sluší. A taková hříva. Sákra, toho já se asi nedočkám...

    OdpovědětVymazat