úterý 2. září 2014

Veganská bio řasenka? Buďte v klidu, existuje



Z pečující kosmetiky je nejobtížnější vyrobit dobrý šampon. Z dekorativky je to řasenka. Po tom, co 3,5 roku prodávám dekorativku, můžu s klidem říct, že řasenka je nejprodávanější dekorativní výrobek. Jsou na ni kladeny největší nároky. Když si z obličeje setřete pudr nebo oční stín, tak si toho asi ani nikdo nevšimne. Když vaše rtěnka po několika hodinách nalíčení nezvládne oběd nebo horký nápoj, snadno to opravíte. Ale řasenka? Černé kruhy pod očima, žmolky koulící se po tvářích, černý nepořádek v koutku oka? Řasenka dokáže pěkně zavařit.

Kvalitní řasenka je zkrátka základ. Složení konvenčních řasenek je obvykle hrůzostrašné. Obsahují produkty chemického průmyslu, které sice v kosmetice nejsou zakázané, ale jako vše, prostupují kůží, dostávají se do krevního oběhu. A samozřejmě, dráždí oči a způsobují slzení. Proč tedy sáhnout po bio řasence? Bio řasenka má šetrné složení. Neobsahuje chemikálie, nedráždí. Splní i daleko více, než je obarvení řas na černo. Cosm´etika řasenka obsahuje květové vody, šalvějovou a heřmánkovou a ty mají zklidňující efekt. Místo chemických emulgátorů, PEG a dalších glykolů, změkčujících kůží, usnadňujících prostoupení chemikálií, způsobujících nerovnováhu v podobě vysušování pokožky, obsahuje rostlinné emulgátory. Nenajdete v ní ani minerální olej, zato bio slunečnicový olej ano. Místo konvenčních a tak často diskutovaných parabenů je konzervována bezpečnými konzervanty, které se získávají z rostlinných zdrojů

Cosm´etika řasenka - vlevo produkce 2011, vpravo produkce 2013


Cosm´etika řasenka není voděodolná. To není žádná přírodní řasenka. Proč? Protože složky zaručující voděodolnost nesplňují požadavky přírodní kosmetiky. Těmito složkami jsou silikony a různé akryláty, které nejsou rozpustné ve vodě. Co je to za věc, co nereaguje s vodou? Je to něco, co vytvoří neprostupnou vrstvu. Co si natřete a ani se nehne. Nedovolí kůži dýchat, omezí její základní funkce.

Cosm´etika řasenka má 100 % přírodní složení. A dokonce je veganská. Všechny přírodní řasenky nejsou veganské. Naprostá většina přírodních řasenek obsahuje včelí vosk. Je to sice živočišný produkt. Ale některým veganům nevadí. A šelak.

Beetlejuice beetlejuice beetlejuice!

Šelak  je pryskyřice, vyměšována červci, asijským hmyzem, který takto chrání své larvy. Na vzduchu zasychá a vytváří jakousi lakovou vrstvu. Sbírá se, čistí se, obchoduje se. Nejčastěji se používá pro ošetření dřevěného nábytku. Na výrobu 1 kg šelaku je třeba 300000 jedinců hmyzu. Se řekne hmyz, co je mi po něm. Některé certifikační agentury hmyzí produkty v biokosmetice úplně klidně tolerují.

V angličtině se šelaku říká beetlejuice. Hmyzí šťáva (???). Jako surový obsahuje rozmačkaný hmyz. Tak prý kvůli tomu. Pokud se vám představa hmyzí řasenky příčí, sáhněte raději po veganské.

Cosm ´etika řasenka se vlastnostmi vyrovná kvalitní konvenční řasence. Na kartáčku je krémová, ale po nanesení na řasách zaschne. Nemaže se a nedrolí. Zákaznice se často ptají, jak je možné, že řasenka tak krásně voní. Je to francouzský parfém. Ne nějaká home made voňavka. Skutečný parfém. Po nalíčení voní ještě hodiny. Přesto splňuje kritéria pro biokosmetiku a nedráždí ani velmi citlivé oči.

Kartáček řasenky je standardní. Není to silikonová vymoženost roztodivného tvaru. Je to klasický štětinkový kartáček. Dostatečně hustý, aby při nanášení barvy řasy oddělil.
 
Řasenka má standardní štětinkový kartáček
Když jsem v roce 2013 plánovala novou výrobu, hodně jsem zvažovala, jakou dám řasence podobu. V původní produkci 2011 byla řasenková tuba obalena papírovou tubou a ta ještě v hranaté papírové krabičce. Řasenka měla tím pádem tři obaly. Přišlo mi to jako hodně. Rozhodla jsem se celé papírové balení nahradit jednoduchou plastovou polepkou. Řasenka získala lehčí vzhled. Z obalu je méně odpadu a je celý omyvatelný.

Michaela 

3 komentáře:

  1. Tak na tu se těším hodně. A moc vám fandím, měla jsem a mám pár věcí a všechno skvělé. Jen bych moc a moc lobovala za minerální makeup :-) Měla jsem ten, co byl kdysi v Ladyboxu, bohužel moc tmavý odstín, takže používám na kontury a jako tvářenku. Nicméně to byl jeden z nej minerálních makeupů, co jsem kdy zkusila a že jsme jich zkusila hodně, od roku 2007, kdy jsem si dovezla z Paříže svůj první, nepoužívám skoro nic jiného. Nicméně v současné době je to tragédie, pokud člověk nechce objednávat ze zahraničí, což se kvůli zkoušení odstínů vždycky natáhne na pár měsíců, tak v podstatě nemá na výběr. Běžně dostupný je snad akorát Lily Lolo, Everyday minerals mají neskutečné zásobovací výpadky, jestli ještě vůbec fungují a o značkách, které prodávají mmu za ty směšné ceny blížící se tisícovce (poslední můj "objev" na tomto poli je overshine nebo tak nějak), tak to vůbec nemluvím. Jasně, člověk si ho může umíchat, ale na to já třeba vážně nemám ani čas ani chuť. Takže za všechny zoufalé nositelky minerálního makeupu moc moc prosím, aby byl zase v nabídce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak podle popisu mám chuť si ji hned objednat :D Každopádně moc ráda ji vyzkouším, protože mi poslední dobou několik řasenek "nesedlo", možná mám s přibývajícím věkem citlivější oči.
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  3. Double Bonus Spin Roulette at Caesars Online adds 바카라사이트 a particular twist to the standard American roulette expertise. In addition to the 0 and 00, there’s a particular wide yellow slot. If the ball lands there, your next spin is free and consists of two independent wheels, giving you double the quantity of opportunities to win. There are additionally some advanced bets constructed into the system, like neighbor bets. American Roulette at Betfair Casino is nice for beginners and veterans of the sport. Keep a watch on scorching and cold|the chilly and hot|the chilly and warm} numbers, and make neighbor bets from the easily accessed choices on the underside of the show.

    OdpovědětVymazat