pondělí 30. června 2014

Veganská kosmetika je když...


Veganská kosmetika je když...

Když jsem před časem vedla obchodní jednání s potenciálním zákazníkem a vyprávěla jsem mu o veganských rtěnkách, které mám v nabídce jako prodejce dekorativní biokosmetiky Cosm´etika, že jsou bez karmínu, nenechal mě ani domluvit. Povídal mi: „já nevím co je to karmín, ale vegani jsou úchylný“. Vzpomněla jsem si na pohádku Sůl nad zlato, kde pan Burian říká: „za prvé nevím, co to je a za druhé mě to uráží“. 
Cosm´etika veganské rtěnky.

Netolerance a bezohlednost. Nedostatek informací. Jaký je tedy rozdíl mezi veganskou a neveganskou kosmetikou. Co se používá např. ve rtěnkách a co se nám dostává do těla, zatímco nalíčené pijeme, jíme, olizujeme si rty, nebo prostě jenom mluvíme? Zde je základní přehled několika živočišných produktů, které výrobci bez skrupulí přidávají do výrobků naší každodenní potřeby.

  • Živočišný skvalen. Je to součást tuku ze žraločích jater. Má hydratační schopnost a proniká snadno do kůže. Cosm´etika výrobky také obsahují skvalen, ale olivový.
  • Rybí šupiny. Dodávají výrobkům perleťový efekt. Na etiketách je najdete pod označením CI 75170 (Guanin). Cosm´etika výrobky získávají perleťový vzhled díky slídě a dalším minerálům.
  • Kolagen. Rybí, vepřový, hovězí. Na etiketách ho najdete prostě jako kolagen. Je to protein z živočišné kůže, kostí, chrupavek, šlach. Povídá se o něm, jako o surovině s hydratačním efektem, která má také schopnost podpořit v kůži tvorbu jejího vlastního kolagenu. Tento efekt podpory však není prokázán. Takže to asi ani nebude pravda.
  • Placenta.
  • Glycerin. Z živočišného tuku.
  • Kyselina hyaluronová. Z kohoutích hřebínků.
  • Vitaminy A, D. Z rybího tuku.
  • Karmín. Nejčastěji používané červené barvivo. Z červce. Samičky hmyzu se sbírají z opuncií, suší a vaří, dále se barvivo chemicky vysráží. Na etiketách ho najdete jako CI 75470. Cosm´etika výrobky jsou barvené výhradně oxidy železa a dalšími minerály. 

Dobrou chuť.

Přijde vám to jako hnus? Kdo je úchylnější? Vegan, kterému se tohle všechno příčí? Nebo někdo, komu je to jedno, nezajímá se o to, co vlastně používá? Nebo to i ví, ale stejně to přijímá? Jak je možné, že tohle všechno se může přidávat do kosmetiky. Inu, do kosmetiky se může přidávat ledacos. Co se bude prodávat, k čemu se budou využívat zvířata, kvůli čemu budou trpět, to určují zákazníci. Kde není poptávka, nebude brzy ani nabídka. Je třeba vzít v úvahu, že žádný živočišný produkt neposkytuje zvíře dobrovolně. Jeho získání je vždy spojeno s násilnou smrtí nebo držením v otřesných podmínkách.

Když jsem před lety zvažovala, zda s Cosm´etikou pracovat, tak veganské složení bylo jedním s kriterií, které rozhodlo. A jsem hrdá na to, že nemusíme využívat zvířata pro lidskou krásu.


Michaela, majitelka značky Cosm´etika



4 komentáře:

  1. Milá Michaelo (a Verčo),

    těším se na tenhle blog. Doufám, že bude vycházet často a že to bude pořád tak dobré. Už se těším, co nového se dozvím příště:-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je docela síla. Některým lidem jsou ale tyhle věci jedno, dokonce jsem na nějakém blogu četla prohlášení: "Je mi celkem jedno, jestli kvůli tomu umře nějaká myš nebo ne." Z toho mi bylo fakt nanic :(

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nevím, jestli jsem podle vašeho článku úchyl, ale patřím taky k těm, kterým je docela jedno, jestli mám v kosmetice barvivo živočišného původu či kolagen z chrupavky. Prostě si myslím, že i živočišné složky jsou přírodní složky, zvířata jsou užitková a nemusí to přeci znamenat, že žijí a umírají v hrozných podmínkách, to už je jiná věc. Máme dneska i BIO farmy apod. Takže já nemám ráda spíš žádné vyhraněné extrémy, jsem proti týrání zvířat, na to jsou i zákony, ale nejsem proti chovu a využití zvířat - užitkových. Každopádně tyto rtěnky vypadají fakt nádherně a moc ráda bych je vyzkoušela. Pokud budou kvalitativně na úrovni těch "běžných", nebráním se je používat :) Ale víte, jak to často bývá s dekorativkou přírodní kosmetiky. Každopádně si je píšu na seznam a určitě se na ně někdy vrhnu. :)
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  4. Výroba Kyseliny hyaluronové: ve výrobním procesu mohou produkovat geneticky změněné kmeny bakterií Escherichia coli. Dalším užívaným způsobem biotechnologické výroby je získávání kyseliny hyaluronové z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus.viz Wikipedia

    OdpovědětVymazat