středa 6. května 2015

Co je u nás nového… vegan organic barvy na vlasy

S barvami na vlasy jsem chtěla obchodovat už před časem, asi tak před čtyřmi roky. Bránil tomu výběr výrobce. Bylo hodně těžké najít někoho, kdo splňuje požadavky na kvalitní a bezpečný výrobek, dobrou cenu a slušnou komunikaci. Sama jsem si vlasy až do svých 34 let nebarvila. Neměla jsem potřebu a taky jsem se trochu bála, že si je zničím. Chemie nepřipadala v úvahu. A z toho přírodního, co je na našem trhu na výběr, mě nic nelákalo. 

Barvy, ve kterých je pikramát, syntetická látka pomáhající červené, aby byla červenější, mi tedy úplně přírodní nepřijdou.
V drogerkách se prodává něco, co se jmenuje henna. Ale na obalech není uvedeno kompletní složení. Je tam vždy napsáno henna a xantanová guma. Přitom to je nesmysl. Toto složení neudělá různé odstíny. Henna je vždy pouze červená, barevný výsledek se liší podle původního odstínu vlasů, od měděné až po vínovou. Čistá henna ale nikdy neudělá ze světlých a středně hnědých vlasů hnědou a černou. Viděla jsem u této drogerkové henny barevný výsledek na paní s vlasy světle hnědými. A bylo zvláštní, že vypadal uměle růžovo červený. Takhle přírodní barva nevypadá. Proč by se výrobce neměl pochlubit, že v jeho barvách jsou sušené rostliny, které barví na hnědo a na černo? Proč se za to stydí?
Potom se u nás prodává něco certifikovaného, o čem zasvěcení říkají, že to je spíše taková péče než barva. Prý to zkrátka nebarví.
A teprve pár let zpátky se u nás začaly prodávat barvy, které by barvit měly. Ale uživatelky si stěžují, že mají hodně vysušené vlasy, že to nejde česat. Jedna uživatelka se po tomto zážitku raději vrátila k chemii. A také je z těchto přírodních barev obarvené ložní povlečení. Podtrženo sečteno, svoje veganské vlasy nedám v šanc něčemu takovému. A svůj polštář taky ne.

V listopadu loňského roku jsem se konečně dostala k výrobkům, které byly čistě přírodní, zcela rostlinné, bez jediné chemické složky. Pouze henna, indigo a další sušené rostliny. Nic víc. Barvila jsem se s nimi nejprve čtyři měsíce, což jsem si dala jako čas pro utvoření názoru na ně. První barvení bylo celkem dobrodružství. Bála jsem se, jak to dopadne. Největší zážitek byl při smývání. Kdy si člověk sedne do vany, pustí si na sebe proud vody a ta zelená kašička z vlasů odchází společně s vodou. Působí to očistně a můžu to vřele doporučit jako terapii, pokud potřebujete spravit náladu.

Moje první barvení. Vlevo před barvením, vpravo po barvení. Cosmetikabio, odstín strawberry blonde, foceno bez blesku.

Co jsem dále zjistila, pokud člověk začíná s barvením, je třeba barvě položit základ. To znamená obarvit víckrát po sobě v krátké době. Případně u hnědých a černých odstínů předpigmentovat hennou a následně obarvit hnědou nebo černou. Barvit hnědou nebo černou po henně se dá hned nebo i po týdnu. Pokud si chcete užít pár dní s červenými vlasy, směle do toho. Změna je život a je to úlet. Jestli jste to nikdy nezkoušely, milé dámy, uvidíte překvapené reakce svého okolí a pobavíte se. 

Barvu nechávám na vlasech asi 1,5 hodiny. S igelitem na hlavě déle nevydržím. Občas mě děsí zkušenosti s ostatními značkami, co mi popisují zákaznice. Že se obarví na noc a vydrží to až do rána. No… To bych se moc nevyspala. Celou noc by mi šustil igelit do ucha a ráno bych se probudila rozmrzelá a byla bych obarvená já, postel, povlečení, zdi, koberec, zkrátka všechno.
Šampon těsně po obarvení nepoužívám. Kondicionér používám i+m Naturkosmetik Regeneraci konopím hned po prvním propláchnutí vlasů. Sice není nutný, vlasy jdou učesat i bez něj, ale je to celkově příjemnější. Pomůže vyplavit zbytky barvy z vlasů a omyje pokožku hlavy. 

Henna, pokud je samotná nebo pokud je obsažená v barvě na vlasy, je vždy nejstabilnější složkou. Obalí vlasy a vydrží na nich nejdéle. Proto se mi také stalo, že hnědá se vymývala a červený základ zůstával. Ten pak šel snadno zase obarvit na hnědo. Stejně tak v samotné hnědé, pokud se nepředpigmentovává, je obsažena henna a jak se barva odmývá, odstín může mírně červenat. Zkrátka přírodní barva mění odstín s tím, jak se myjí vlasy, protože různé rostlinné složky se vymývají různě rychle. Barva déle vydrží, pokud vlasy nebudete mít agresivními šampony se sulfáty. Je vhodné používat přírodní šampony s šetrnými cukernými tenzidy. Používám konopný šampon i+m Naturkosmetik

Cosmetikabio barvy na vlasy.


Od listopadu jsem tedy nabrala zkušenosti s přírodními barvami. Usoudila jsem, že tyto barvy jsou dostatečně dobré, abych je přinesla svým zákazníkům. Milé dámy a milí pánové, s potěšením vám představuji veganské bio barvy na vlasy Cosmetikabio řadu extreme shine. Deset odstínů barev, henna, indigo a bezbarvá péče cassia. Extreme shine z toho důvodu, že vlasy jsou po nich neobyčejně lesklé. Čehož si vaše okolí zaručeně všimne. Budou se vás ptát, jak to, že máte tak krásné a lesklé vlasy. Navíc vypadající objemnější než před tím. Z počátku jsem na toto odpovídala, že si barvím vlasy. Teď už se jenom usměju a poděkuju.

Michaela

1 komentář:

  1. Můžu se zeptat, jak jste docílila takové krásné zrzavé barvy? Nebo odstín Jahodová blond prostě takto funguje na hnědé vlasy? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat