pátek 13. března 2015

Kosmetický mýtus č. 5: Skoro nepění, takže nemyje



Kosmetické tenzidy se rozdělují do několika skupin. Nejagresivnější jsou lauryl a laureth sulfáty. Ty se běžně používají v konvenčních šamponech, sprchových gelech a mycích produktech. Na obličej i na tělo. Jejich mycí schopnost je velmi silná. Důvod použití - nízká výrobní cena. Tyto tenzidy můžou podráždit kůži, vysušit, způsobit vyrážku, vlasové pokožce lupy, samotným vlasům nadměrnou lámavost. Už jsem se setkala s tím, že sulfáty kůži způsobily lepivost. Zkrátka ji rozleptaly. Při jejich výrobě se používají chemikálie, jejichž rezidua se vyskytují i v samotných kosmetických produktech. Tyto lauryl a laureth sulfáty je možné vyrobit i z rostlinných olejů. Proto je najdete i v přírodní kosmetice. Ale nikdy v certifikované přírodní kosmetice. Ty by totiž bio certifikací pro svoje nepříznivé vlivy na kůži nikdy neprošly.

Další mycí složkou je cocamidopropyl betain. Celkem levný. Ne už tak agresivní jako sulfáty. Někdo ho řadí mezi přírodní tenzidy. Procesy jeho výroby ale nejsou slučitelné s biokosmetickou certifikací. U citlivějších jedinců vyvolává vysoušení a podráždění kůže.

Nejšetrnějšími mycími surovinami jsou cukerné tenzidy. Ve složení jsou uvedené jako coco-glucosid, lauryl-glucosid atd. Mytí těmito tenzidy je velmi jemné, nevysušují, nedráždí. Myjí šetrně, ale účinně. Jsou to jedny z mála tenzidů, které projdou bio certifikací. O něco silnější mycí schopnost má tenzid zvaný coco-sulfat. Intenzitu vymývání bych zařadila někam mezi glucosidy a cocamidopropyl betain. Na mě je už jeho vymývací schopnost moc silná. Ale stále ještě projde bio certifikací.


Uživatelé konvenčních mycích prostředků jsou zvyklí, že šampon má pořádně pěnit. To pro lauryl a laureth sulfáty není žádný problém. Pění opravdu hodně. Kdo přejde na přírodní šampony, v první řadě je zklamán tím, že šampon tolik nepění. A znáte to, o tom zvyku a železné košili. Zákaznice si stěžují, že jim vlasy z počátku připadnou neumyté. Protože nedocílí té bohaté pěnové čepice. U sprchových gelů jim zase nevyhovuje, že kůže není tak důkladně odmaštěna, jako konvenčním gelem. I u prodejců biokosmetiky se setkáte s omluvou, že přírodní šampon tak nepění. Jako by se museli omlouvat. Má to asi takový smysl, jako omlouvat se za olej, že je mastný a za vodu, že je mokrá.

Cukerné tenzidy sice nadměrně nevymývají, ale umývají. Pění dostatečně, méně než sulfáty. Dlouhodobí uživatelé přírodních šamponů bez sulfátů uvádějí, že mají kvalitnější vlasy, nemají lupy, některým zmizely boláky z pokožky hlavy. Některým zákazníkům se omezilo maštění vlasů. Při používání sulfátových šamponů se vlasy můžou mastit už během dvanácti hodin. Při šetrném mytí se prodlužuje mycí cyklus na den až několik dnů.

Pokud třeba z počátku nejste úplně spokojeni s pěnivostí bio šamponů, zkuste si vlasy umýt dvakrát místo jednou. Při druhém mytí bude šampon pěnit trochu víc.  

Máte nějaký oblíbený kosmetický mýtus? Napište nám.

Michaela

1 komentář:

  1. Ahojky, prosím Vás chtěla bych se zeptat zda existuje ještě šetrnější, jemnější přírodní tenzid nebo tenzidy než je coco-glucosid? Bohužel i ten mi vysušuje pokožku :( Děkuji moc ;)

    OdpovědětVymazat