pátek 20. února 2015

Kosmetický mýtus č. 4: Kosmetika je pH neutrální



Je to pár let zpátky, kdy mi jedna zákaznice psala, že zoufale hledá kosmetiku, která je pH neutrální. Ale všude jí nabízejí kyselou kosmetiku. A ještě jí tvrdí, že ta jejich je zaručeně neutrální. A jestli prý nevím, kde se taková neutrální kosmetika kupuje. A to mě tedy donutilo k zamyšlení. Mnohaletá mediální masáž nám posunula hranice zásaditosti. Jak se jí to povedlo?

Naše krev má pH 7,4, přičemž velmi slabě kolísá. Krev máme mírně zásaditou. Všude se setkávám s poučkami ohledně překyselení organizmu. Na jednom webu jsem dokonce našla informaci, že většina lidí má dnes vlivem překyselování vnitřní pH pod 6. To už je opravdu pořádná informační masáž. Odborné poučky praví, že slučitelné se životem je pH 6,8. Cokoli níž už se rovná smrt.

Oproti tomu pH kůže se pohybuje kolem 5, na různých částech těla se může lišit. Liší se také podle pohlaví. Používá se tedy oprávněně výraz kyselý ochranný plášť.

Za svoje působení v kosmetické oblasti jsem se setkala s několika značkami, které se pyšnily zásaditým pH. Jsou to výrobky s obsahem minerálů. Slibují svěžest, obnovu pokožky. Nevýhodou zvyšování pH a narušování kyselosti kůže je současné zvyšování propustnosti. Kyselost hlídá ochrannou bariéru. Zásaditá kosmetika slibuje obnovu acidobazické rovnováhy. Přiznám se, že nevím, na jakém principu tato údajná obnova funguje, když pH kůže je kyselé. Pokud se tedy namažu zásaditým tělovým mlékem, tak se stane co? Tělové mléko mi změní propustnost kůže, vnikne mi do krve a tam mi zvýší pH? I kdyby to tak fungovalo, tak je to dost děsivé, nemyslíte? Určitě se na odpověď nebudu ptát lidí, podle kterých máme všichni pH krve pod 6.

U čistě přírodní kosmetiky je obtížné ohlídat naprosto přesné pH. V konvenční kosmetice je pH regulováno tzv. pufry. Jsou to chemické látky, běžně používané v organické chemii, v kosmetice obvykle EDTA. Kyselina ethylendiamintetraoctová. Dokáže se navázat na ionty v roztoku a tím snižuje jejich reaktivitu. Stručně řečeno, když ji přidáte do roztoku a upravíte kyselost/zásaditost v takové míře, že roztok vykáže konkrétní pH, pak už se tato hodnota ani nehne, zkrátka drží. V přírodní kosmetice se EDTA používat nesmí. Takže pH finálního přírodního výrobku se pohybuje v nějakém relativně úzkém rozmezí. Není to ale přesné a stabilní číslo. Toho lze dosáhnout pouze chemií.

Neutrální pH tedy v kosmetice znamená kyselé pH. Pouze televizní reklamy nám z marketingových důvodů už desítky let vysvětlují, že kyselé je vlastně neutrální. Protože co je neutrální, to je pro nás příznivé a nepoškozuje nás. Co má pH kolem 5, u toho je nebo by mělo být uvedeno něco ve smyslu neutrální pro kůži.



Jaký je váš oblíbený mýtus? Napište nám.

Michaela

Žádné komentáře:

Okomentovat