pátek 6. listopadu 2015

Jak funguje skutečný alun a proč ten falešný moc ne



Aluny se prodávají všude možně a za různé ceny. Myslím ty fejkové aluny. Kdo takový falešný krystal zkusil, tak říká, že moc nefunguje. Ano, to je pravda. 

Při aplikaci záleží na struktuře alunu. Zákazníci se mě ptají, jestli mi nevadí, když mi po aplikaci alunu zůstanou v podpaží ta mini zrníčka, která alun uvolňuje, když ho navlhčím. Odpovídám, že mně žádná zrníčka v podpaží nezůstávají. Falešné aluny, ty zakalené, neprůhledné, kterých je na našem trhu opravdu přehršel, jsou vyráběny slepováním prachu a malých částeček získaných při obrušování skutečného minerálu. Při kontaktu s vodou se ona malinká zrníčka uvolňují, když se alun mechanicky otírá o kůži. Tím pádem nemůže moc dobře fungovat. Síly, které zrníčka drží pohromadě, jsou slabé. Na pokožce alun neulpí. Zrníčka se rychle odrolí. Zrníčka nerozpuštěného alunu.

Na druhou stranu skutečný krystal se při kontaktu s vodou na svém povrchu mírně rozpustí a mechanicky se otírá na úrovni molekul. Aplikace trochu déle trvá a je nutné nanášet intenzivně a s větší trpělivostí. Krystal je celkem tvrdý. Vrstvička, kterou utvoříte při aplikaci, je velmi tenká. Ale nedrolí se a udržuje se na pokožce. Kdo se víc potí, měl by aplikovat deodorant během dne opakovaně. Vrstvička na pokožce se potem sama rozpouští a může být odplavena.
 
Alunový deodorant, skutečný krystal.
Princip fungování alunu spočívá zejména v tom, že se utvoří na pokožce vrstva, která brání množení bakterií. Bakterie jsou přirozeně přítomné na povrchu lidského těla. Velmi rychle se dokážou množit a jejich odpadní látky jsou to, co v potu zapáchá. Alun se nanáší nejlépe ihned po koupeli či sprše. Když bakterie umyjete a než se stihnout vytvořit/namnožit nové. 

Obrovskou výhodou skutečného alunu je jednoduchost složení. Jedinou složkou je ammonium alum. Přírodní minerál vzniklý krystalizací. Není chemicky vyrobený, jak často praví deodorantové mýty. Tedy chemicky se vyrobit dá, ale není to tento případ. Nemám ráda deodoranty, které obsahují různé škroby, oleje, sody a podobně. Složité deodoranty jsou pro bakterie vyloženě živnou půdou. Přidejte pot plný odpadních látek vyloučených z organizmu a intenzivně zahřívejte po dobu několika hodin. Co nám z toho vznikne? No… Nic moc hezkého to nebude. 

Potit se je přirozené, pot má celou řadu prospěšných funkcí. Když zabráníte pocení na jedné části těla, ostatní části si to většinou vynahradí. Zázračné způsoby, jak se nepotit třeba v podpaží, způsobí to, že se budete mnohem víc potit někde jinde, třeba na čele. Každý to máme nějak nastavené a je lépe fungovat v souladu s tím, jací skutečně jsme, než proti sobě samotným neustále bojovat.

Michaela

2 komentáře:

  1. Moc se těším až alun vyzkouším, každým dnem by mi měl přijít tak snad jsem objednala pravý :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Dee, přeju Vám, ať slouží. Michaela

    OdpovědětVymazat