sobota 31. října 2015

Nejčastější hennové mýty

1. mýtus - přírodní barva = henna


Pravdou je, že... Jakákoli přírodní barva se obecně nazývá hennou. Henna je přitom jen jedna. Je to rostlina jménem Lawsonia. Pochází z tropických a subtropických oblastí. Barva na vlasy se získává ze sušených namletých listů. Taková henna barví rezavě až měděně, podle výchozího odstínu vlasů. U vlasů tmavě hnědých a černých je výsledkem barvení měděný odlesk na sluníčku. Ostatní přírodní barvy, které jsou hnědé nebo černé, nazývám hennovými barvami. V jejich složení najdete hennu a jiné sušené rostliny. Případně tam henna vůbec být nemusí.  A takovým barvám říkám přírodní nebo rostlinné.
Henna
2. mýtus - henna jako henna

Pravdou je, že... Henna je zemědělský produkt a ten má různou kvalitu. Záleží na rostlině samotné, na podílu barviva v ní. Silným faktorem je ročník a klimatické podmínky.  Také lokalita, kde se pěstuje. Dále způsob zpracování a skladování a také stáří zpracované suroviny. To platí i pro další rostliny v těchto barvách. Proto některé barvy barví a některé ne. Jako můžete koupit jídlo s různou kvalitou surovin, tak koupíte i různě kvalitní barvy na vlasy.

3. mýtus - hennové barvy nekryjí šediny

Pravdou je, že... Šediny nejlépe kryje henna samotná. U tmavých prošedivělých vlasů vytvoří přirozeně vypadající melír. Efekt je moc krásný. Ostatní rostlinné barvy můžou na šediny hůř chytat. Stane se, že je nutné obarvit vlasy víckrát za sebou, hlavně pokud s barvením začínáte. Přírodní barvy na šedinách totiž fungují jako průhledná látka přiložená k bílé stěně. Když přiložíte jednu vrstvu, barva stěny bude hodně prosvítat. U více vrstev bude barva látky intenzivnější. Pokud chcete hnědou barvu vlasů hned napoprvé, použijte dvoufázové barvení. Nejdřív henna, potom hnědá barva. Hnědou můžete dát hned nebo po několika dnech. Nevýhodou bude, že se hnědá bude nejspíš vymývat dřív než henna a vlasy půjdou postupně do vínové. Sama se vínovému odstínu vlasů vyhýbám, takže raději častěji barvím hnědou barvou a hennu nepoužívám vůbec.

4. mýtus - henna se nesmí použít na barvené vlasy

Pravdou je, že... Henna obarví bez problémů i vlasy barvené konvenční barvou. Není pravda, že způsobí jejich ulámání. Pouze když máte na vlasech melír, dojde k rozdílu odstínů mezi melírovanými a nemelírovanými vlasy. U barev s obsahem indiga se může vyskytnout zelený odstín. Stačí použít dvoufázové barvení a zelené se vyhnete.

5. mýtus - po henně se nedá vrátit ke konvenční barvě

Pravdou je, že... Po henně se s klidem můžete vrátit k chemické barvě. Pokud jste se ale po chemické barvě odhodlali vyzkoušet tu přírodní a odstín nebyl ihned po barvení podle vašich představ, dejte vlasům pár dní šanci. Přírodní barva se pár dní bude vyvíjet. Hlavně indigová složka. Ta půjde postupně do hnědé. Největší změna proběhne první noc. Vývoj barvy však může trvat až pět dní, než si odstín sedne. Nutnost použít časový odstup po přírodní barvě pochází ze starších dob, kdy se do barev dostávaly příměsi s kovy. Ty pak mohly spolu s konvenční barvou tvořit neplechu. U zcela přírodní barvy toto nehrozí.
Cosmetikabio barvy na vlasy jsou 100 % rostlinné barvy

Máte také nějaký oblíbený mýtus ohledně přírodního barvení vlasů? Napište nám ho.

Michaela
 

 
 


2 komentáře:

  1. ahoj, dnes som objavila tvoj blog :) začítala som sa tu a získala si novú followerku :) páči sa tvoje zameranie na prírodnú kozmetiku, rada ju skúšam a už som si tu u teba našla nejaké fajn tipy :)
    #mybeautygram

    OdpovědětVymazat