středa 18. ledna 2017

Může za to indigo!

Asi tak nejčastější dotaz, který dostávám od zákaznic jako majitelka značky barev na vlasy, se týká indiga. Přesněji řečeno, za jakých okolností ze z vlasů stane brčál, jak tomu předejít a jaký je nutný časový odstup chemie-indigo, případně barev s obsahem indiga.

Není univerzální odpověď, je to individuální. Záleží na vlasech, na tom, co všechno na nich je a v jaké posloupnosti. Obvykle se stává, že po odbarvení chemií je první indigové barvení lehce do zelena. Není to žádný brčál. Je to spíše modro-hnědo-zeleno-něco. Většinou se barva sama za pár týdnů změní na hnědou. Je pochopitelné, že po prvním šoku z nazelenalých vlasů, běží žena do drogerie a okamžitě přebarvuje chemií. Ale je to opravdu škoda. Dámy, vydržte! Zelené se vyhnete tím, že se budete barvit odstínem bez indiga. Z kolekce Cosmetikabio je to třeba henna nebo mahagonová. Sice nebudete mít indigové nebo černé vlásky na první pokus. Ale za rozhodnutí přejít na přírodní barvu se vám vaše vlasy odmění. Budou krásné, zdravé a samy časem uznáte, že od dob, kdy se barvíte, nikdy nebyly šťastnější.

Barvy na vlasy Cosmetikabio.
Co se týká časového odstupu po chemii, tak jsem zjistila, že ten může být klidně nekonečně dlouhý a indigo s chemií ve většině případů stejně zreaguje. Po každém barvení je vždy nejlepší vymývat barvu z vlasů co nejdéle. Protože i chemická barva mytím ztrácí na intenzitě. Ale pokud víte, že už je čas barvit, tak jděte do toho. Navrstvěte přírodní bezindigovou barvu, nejlépe několikrát, co nejvíce, než se pustíte do indiga.

Jak se vrátit z indiga k chemii? Zkušené uživatelky indiga říkají, že snadno. Zkrátka odbarvíte. Pouze jednou jsem viděla v internetové diskuzi případ, kdy vlasy zůstaly modré. Žena použila jakýsi chemický odbarvovač a vymývač všeho, co ve vlasech zůstalo z předchozích dob. Tato hrozná chemie, brr, když si to uvědomím, dokáže zmenšit molekuly barvy ve vlasu a následně je dostat/vymýt z vlasu. Když pak takový brutální zásah zakončíte chemickou barvou, zůstane vám logicky z vlasů nevzhledná modrá sláma, která se dá vyřešit jedině pomocí nůžek. 

Za těch pár let, co se věnuju přírodním barvám, jsem se setkala se ženami, kterým se po barvení ulámaly vlasy. Stalo se jim to po chemickém barvení, po takovém experimentování s chemickými odbarvovači nebo po kombinaci obojího. Vždy se jich ptám - co všechno jste na těch vlasech měla. U půlmetrových vlasů je to otázka na časové období pěti let zpátky. I po těch letech, co se věnuju přírodním barvám, se dozvídám o nových a nových vymyšlenostech chemického průmyslu. O výrobcích, co dokážou s vlasy udělat to nebo tamto. A také dokážou způsobit, že se ženě najednou ulámou vlasy v jedné délce. Ty vlasy už toho zkrátka měly dost.

A nemohlo za to indigo.

Opravdu potřebujeme tak hrozné chemikálie, které mění velikost molekul barvy ve vlasu, aby to šlo vymýt? Za mě tedy jednoznačně ne. Ať si to ti dovedové, kteří to vymysleli, nechají. Ať si ty hnusy na sebe patlají sami.

Jedno je jisté. Kde není poptávka, ztratí se časem i nabídka. A po přírodních barvách se vám vlasy neulámou.

Michaela

Žádné komentáře:

Okomentovat