úterý 18. dubna 2017

Nerezová lžíce nebo bazénová voda - máme se jich bát?



Dobrý den.

Následující mýtus je vlastně dvojmýtus. Jedna jeho část se týká těžkých kovů a nebezpečných příměsí v rostlinných barvách na vlasy. To se traduje dlouho a už si to tak žije samo svým životem. Proč tomu tak je, se dočtete dále v článku. Druhá část se týká reakce barvy a chlorované vody. Zajímá vás, co se stane s vlasy v bazénové vodě, pokud je na nich přírodní barva. 

Už jsem četla v různých návodech, radách, diskuzích, že při míchání přírodních barev se nesmí použít kovové nádobí. Upřímně nechápu. Barvivo v rostlinách je rozpustné ve vodě a váže se na bílkoviny vlasů a to navíc tím způsobem, že pokrývá jejich horní vrstvu. Proč by mělo zreagovat s nerezovou lžící?

Co si pamatuju, ještě před lety, když moje aktivity ohledně přírodních barev byly ve fázi plánů a příprav, lidé znali červenou a černou hennu. Červená byla v pohodě. Když jste měli štěstí, byla to čistá henna, tedy jednodruhová rostlina, ovšem bez jasného původu, bez záruky ohledně čistoty, účinnosti, funkce. Je to jen pár let zpátky, asi tak pět. A přitom se situace tak neskutečně změnila. Ale zkuste si do Googlu napsat vyhledání výrazu black henna. První na vás vypadne warnings a druhý danger. Doprovázené výrazy not safe a toxic. Černé barvivo v této nepřírodní barvě je PPD. Naprosto šílená chemikálie, která, ještě než se na náš trh dostaly skutečné rostlinné barvy na vlasy, propůjčila černé henně ono varování a nebezpečí. Když jsem pak s prodejem Cosmetikabio barev začala, zákazníci se mě ptali – Máte taky černou? Ale to je ta toxická, že ano? 

Mýtus: Henna reaguje s kovovým nádobím, protože obsahuje těžké kovy.
Pravda: Pokud máte doma takovou barvu, ať hennu nebo rostlinnou směs a zreaguje s nerezovou lžící, tak barvu rovnou zahoďte.
Čistá rostlinná barva na vlasy nesmí takto s ničím reagovat. Jediné, co můžete sledovat, při rozpouštění ve vodě nebo dlouhém odstávání může měnit odstín. Děje se tak samovolně, nemá to nic společného s kovy.

Mýtus: Henna reaguje v bazénové vodě a dělá brčálové vlasy.
Pravda: Jestli se vám toto stane, tak je s barvou něco v nepořádku a její bezpečnost bych hodně zvážila.
Sama chodím plavat 2-3x týdně a ve vodě jsem pokaždé zhruba 2 hodiny. Barvím se libovolně. Po bazénu, před bazénem, klidně si dopoledne nabarvím vlasy a odpoledne jdu plavat. Ani jednou za ty roky se mi nestalo, že by se na vlasech vytvořila barevná reakce. Pokud by se tak stalo, znamená to, že s barvou je něco špatně. Zákaznice mi jednou za čas posílají dotaz ohledně rostlinné barvy a bazénové vody. Odpovídám vždy stejně. Nestane se nic, ale pokud budete v bazénu často a k tomu si po každém koupání budete mýt vlasy šamponem, počítejte s tím, že barva ztratí na intenzitě. A pokud jste po koupání skutečně zelená, zeptejte se prodejce barvy, proč se tak stalo. Protože to se stát nemělo.

Čistá rostlinná barva na vlasy nesmí obsahovat těžké kovy, žádné PPD, ani nic, co reaguje s kovem nebo chlorem. Když narazíte na prodejce, který vás přesvědčuje o opaku s tím, že je to normální a ono se to tak chová, tak od něj utíkejte. Vystavujete se zbytečně nebezpečí plynoucí z použití nebezpečného kosmetického produktu.
Cosmetikabio barvy na vlasy jsou bezpečné a brčál po bazénu vám na vlasech rozhodně neudělají.

Milé dámy a milí pánové, abych tento článek skončila s úsměvem… Ráno jsem poslouchala rádio. A jeden moderátor tam povídá: vrátila se zima, už jsi přezul? A ten druhý odpověděl: už jsem přezul, zpátky na zimní.

Mějte se krásně.
Michaela

Žádné komentáře:

Okomentovat