pondělí 10. dubna 2017

3 nové mýty o přírodním barvení



Dobrý den, dámy a pánové.
Děkuji, že mi posíláte dotazy ohledně použití a účinků přírodních barev na vlasy. Největší podíl takových dotazů, obvykle několik denně, přichází od zákaznic, které chtějí přejít z chemické barvy na rostlinnou. Setkáváte se, stejně jako já, s řadou nesmyslných mýtů o přírodních barvách. Ty pramení z nevědomosti konvenčních uživatelů, tedy těch, kteří přírodní barvu nevyzkoušeli, ale s radostí předávají mylné informace o tom, jak to funguje a co se potom stane s vlasy. Často to jsou konvenční kadeřníci, ale také prodejci či distributoři samotných přírodních barev. Někteří takové informace podávají v dobré vůli, ale bez osobních zkušeností. U některých nevím, proč to dělají, občas to nedává smysl. V minulosti jsem začala psát na blogu malý seriálek o mýtech. Po tom, co jsem nasbírala další informace, můžu pár dílů doplnit. 
Cosmetikabio barvy na vlasy.
Píšu jako majitelka značky čistě rostlinných barev na vlasy, ale také jako uživatelka těchto barev. Tedy někdo, komu záleží na tom, aby kosmetika byla čistá, bez chemie, bez živočišných příměsí. I u přírodních barev záleží na kvalitě suroviny. Rostliny, ze kterých se barvy vyrábí, jsou zemědělská komodita. Jako každá jiná. Některá je kvalitní, některá méně. U těch méně kvalitních se může stát, že zareagují nějak nestandardně nebo vůbec. Ale to si řekneme postupně v následujících několika článcích.

Nebudu tu psát výstřely do tmy – toto se nesmí / toto se musí. Vše, co se tu dočtete, pochází skutečně z dotazů od zákazníků. Všechny moje odpovědi z osobních zkušeností. 

Mýtus: Když smíchám červený odstín s indigem, dostanu fialovou.
Pravda: Červená + indigo = hnědá
Indigo je přirozeně modré. U přírodních barev to nefunguje jako u běžných chemických, případně vodovek ve škole, kdy červená a modrá je skutečně fialová. Hnědé odstíny mají v základu hennu a indigo, v tomto nebo v opačném pořadí. Další rostlinky, které se do barev přidávají, mají za úkol vyladit odstín a poskytnout vlasům a pokožce hlavy nadstandardní péči. Fialová barva je v oblasti přírodního barvení skutečně obtížně dosažitelná záležitost. Samotné indigo se na vlasech časem mění na hnědou. V kolekci Cosmetikabio je dostupný odstín violet. Sama jsem ho několikrát zkoušela a je nádherný. Velmi tmavý, velmi modrý, má v sobě jednoduše pouze čtyři složky. Na tom složení je zvláštní to, že ani jedna použitá rostlinka není henna. Kdyby se použila, výsledný odstín by byl hnědý. Pokud vám tedy prodejce bude tvrdit, že červená + indigo = fialová, přečtěte si složení. Když v červené najdete hennu, buď není deklarované složení kompletní nebo dotyčný neví, co praví a prodal by vám i vlastní babičku.

Mýtus: První přírodní barvení po chemickém dopadne vždy zeleně.
Pravda: Stává se tak pouze při použití indiga po zesvětlovači nebo barvě se zesvětlovačem.
Mýty o přírodním barvení často praví, že henna dělá zelené vlasy. To skutečně není pravda. Henna jako první vrstva po skončení s chemií může vytvořit ochrannou vrstvičku na vlasech, tedy základ, který odděluje indigo a dříve použitou chemii. Na čisté henně nemá co zelenat. Pokud se tak stane, nebyla to čistá henna. Zelená pouze indigo a odstíny, ve kterých je obsažené. Jestli se bojíte zeleného výsledku, vybírejte odstíny bez indiga.

Mýtus: Nejkvalitnější je ta henna, kterou si koupím v orientálním obchodě.
Pravda: Nemusí tomu tak být. U takových se vždy ptejte, zda jsou na evropském trhu legálně.
Vše kosmetické, co se má legálně prodávat v EU, bez ohledu na kamenné nebo internetové obchody, musí mít zhodnocení bezpečnosti kosmetického produktu. Takové zhodnocení zařizuje zpravidla výrobce nebo první dovozce do EU. Jedná se o velmi podrobnou dokumentaci, zahrnující bezpečnost surovin, bezpečnost finálního výrobku, laboratorní testy. Toto zhodnocení konkrétně v naší zemi vystavuje pouze několik pracovišť. Zhodnocení se u kolekce výrobků vyšplhá až na cenu desetitisíců, přičemž se hodnotí každý odstín zvlášť. Tedy pro běžného majitele obchůdku, navíc třeba i cizince, co si sám vozí zboží z Indie či Egypta, něco téměř nedosažitelného a skutečně komplikovaného. Každý český distributor či výrobce musí toto zhodnocení mít. Případně, pokud má evropského dodavatele, tuto dokumentaci uchovává tento dodavatel. Ale podmínkou je, že alespoň jeden v prodejním řetězci, musí mít zhodnocení bezpečnosti z evropského pracoviště. Toto musí být dostupné a uchované na území EU a kontrolní orgány si ho můžou kdykoli vyžádat. Pokud ho nemá, tak ho nemá z nějakého důvodu. Buď by ho nedostal nebo ho bezpečnost až zase tak nezajímá. Ta by ale měla být na prvním místě. Což je jeden z důvodů, proč kosmetika, která je na našem trhu legálně, obvykle také něco stojí. S nešvarem, že výrobek není zhodnocen na bezpečnost, se můžete setkat ale i v kamenných obchodech. Distributor může výrobek oficiálně prodávat a přitom doufat, že se ho na bezpečnost nikdo nezeptá. Cosmetikabio barvy na vlasy mají zhodnocení bezpečnosti a splňují všechny požadavky pro legální prodej v EU.

To je pro dnešek vše. Těším se na vaše další dotazy a oblíbené mýty.
Mějte se krásně.
Michaela

Žádné komentáře:

Okomentovat