pondělí 18. srpna 2014

Krystalový deodorant, aneb není alun jako alun



Na našem trhu již najdete celou řadu prodejců alunového deodorantu. Zaručeně přírodní. Účinný. 100 % alun.  

Jak je to s těmi aluny? Je jich víc druhů? Jak to, že některé fungují a jiné méně? Ony dokonce ani stejně nevypadají.

Moje první setkání s alunem se uskutečnilo před šesti lety, asi tak nějak. Narazila jsem náhodou na informace na internetu. Prodávající e-shop sliboval 100 % krystal, zaručeně funkční. Tak jsem si ho objednala a obdržela jsem úplně bílý, neprůhledný špalíček nějaké soli. Za 174 Kč a poštovné. Vůbec nevypadal, že vznikl krystalizací. Spíš obsahoval malé částečky, které byly nalepené/slisované do sebe. Účinek nějaký byl. Ale vrtalo mi hlavou, jak tomu můžou říkat krystal.

Začala jsem trochu pátrat. No a světe div se, co se u nás běžně prodává, není vlastně krystal.

                                                           Vlevo skutečný alun, vpravo fake.

Skutečný alun je malý zázrak. Můžete ho najít pod názvy alum, kamenec, krystal atd. Podle chemického složení je to buď potassium alum, síran draselno-hlinitý nebo ammonium alum, síran amonno-hlinitý. Když prohledáte zahraniční diskuze uživatelů, v účinnosti těchto dvou sloučenin nejsou žádné rozdíly. Některé zdroje nesprávně uvádí, že amonno-hlinitá verze je syntetická. Není to pravda. Syntetické krystalové deodoranty mají ve složení aluminium chlorhydrate. Výhodou přírodního krystalu je to, že molekuly jsou příliš velké na proniknutí do krevního oběhu. Působí na kůži, stahují póry a zároveň vytváří antibakteriální vrstvu, která brání množení bakterií a vzniku tělesného pachu. Krystal je průhledný nebo poloprůhledný. A jediné úpravy, které podstoupil, byly lámání a broušení, aby se získal požadovaný tvar. Takový krystal má o něco vyšší cenu a to zaslouženě. Během jeho přípravy vznikl odpad, úlomky, prach. Ty se rozpustí. Buď ve vodě nebo i v nějakém rozpouštědle. Z tohoto odpadu se vyrábí deodorant, který se nesprávně vydává za krystal. To je ten bílý, neprůhledný, jako slepený z malých částeček. Tento nepravý kamenec je také obvykle méně účinný. Sami prodejci rádobykrystalových deodorantů mnohdy ani sami neví, že nějaké rozdíly existují. Proto zákazníkovi s klidem nabízí tvarovaný, neprůhledný, nepravý krystal.  

Sama nechci prodávat fake. Nabízet něco, co se tváří jako něco jiného. Takže jsem sehnala skutečný krystal. Složením je ammonium alum, surovina je původem z Himalájí. Krystal o vysoké čistotě je průhledný, se zřetelným žilkováním uvnitř. A je na první pohled jasné, že vznikl přirozeným způsobem. Byl ručně broušen a zasazen do plastového obalu. Je tedy hygienicky zabalen a můžete si ho brát všude s sebou. Pro použití stačí nanést na vlhkou pokožku po koupání nebo navlhčit vodou a aplikovat do podpaží nebo kamkoli na tělo, kam je třeba. Krystal z hygienických důvodů jednou za čas omyjte. Buď vodou a mechanicky rukou nebo i mýdlem. Při každodenním používání vám bude krystal za 259 Kč sloužit roky.

Michaela


5 komentářů:

  1. Mám jeden od TianDe a jsem s ním spokojená. Pomáhá proti pocení ale i jako dezinfekce na drobné ranky (říznutí, záděry apod.). Akorát si myslím, že jsem za něj dala tenkrát vyšší cenu, takže jestli ho někdy vypotřebuju, protože mi připadá, že neubývá, koupím si pak tento váš.
    blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Nevedela som, ze aj pri prirodnej kozmetike mam ratat s "fejkami". Krystal si chcem uz dlhsie kupit.
    Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, kde je možnost si ho objednat? Nikde tu nevidím odkaz.. Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, objednat můžete na obchod.cosmetikabio.eu. Michaela

      Vymazat