středa 21. ledna 2015

Kosmetický mýtus: Řasenkou se musí pořádně zapumpovat



Některé mýty se předávají jako rodinné dědictví. Něčím nás zásobují média. S čím se nejčastěji setkávám jako prodejce dekorativky... řasenkovým kartáčkem se musí v tubě pořádně zapumpovat. Čím víc, tím líp. Proč se to dělá a k čemu u toho v řasence dochází?

Zákaznice pumpují řasenkou, protože jsou na to zvyklé. Ptala jsem se mnoha žen. Pokaždé stejná odpověď. Možná je to pozůstatek z dob minulých, kdy bylo barvu třeba promíchat. Protože nebyla tak kvalitní a oddělovaly se jednotlivé složky. Možná se to dělá proto, aby se kartáček řádně obalil barvou. Ani jedno není nutné. Barvy jsou zcela homogenní a nic se z nich neodděluje. A kartáček se přiměřeně obalí barvou jeho vsunutím do tuby a případným zašroubováním víčka.

Řasenkou nepumpujte. Po otevření je připravena k použití. Přebytek barvy pouze otřete o hrdlo tuby.

Při pumpování je vháněn do řasenky vzduch. To má za následek její nadměrné vysychání. Se vzduchem jsou do tuby zanášeny prach a mikroorganizmy běžně přítomné ve vzduchu. Pumpováním jsou s barvou řádně promíchány. Krémová barva je vytlačována z tuby ven a spíše ulpí ve víčku a na horní části kartáčku.

K vysychání barvy dochází v malé míře už od výroby řasenky. Obal není úplně vzduchotěsný. Barva může postupem času i u neotevřené řasenky nepatrně houstnout. Stejně tak dochází k malé změně konzistence během stárnutí řasenky. To platí hlavně u 100 % přírodních řasenek. Od chvíle otevření a prvního použití výrobku se do barvy začnou zanášet oloupané kožní buňky, drobné nečistoty, mikroorganizmy, ale také třeba roztoči běžně přítomní na lidských řasách a v jejich okolí. Proto jsou na řasenkových obalech údaje o spotřebě – symbol otevřeného kelímku. Znamená, jak dlouho po prvním použití je hygienicky bezpečné řasenku používat. Údaj je uveden v měsících. Liší se výrobek od výrobku, záleží na konzervačním systému řasenky, který má udržet barvu ve zdravotně nezávadném stavu. 6M znamená, že za půl roku od otevření by bylo vhodné řasenku vyměnit za novou. A to i v případě, že za celou dobu byla použita jen několikrát.

Zákaznice se mě často ptají, zda plánuji prodávat náhradní náplně do řasenek. Takové, co se zakoupí v malé hliníkové nebo plastové tubě. Někteří čeští výrobci toto prodávají. Moje odpověď zní, že toho se asi nedočkají. V řasence vždy zůstane zbytek barvy. Po opětovném naplnění se tento zbytek pouze naředí novou barvou. Mikroorganizmy přítomné ve zbytku staré barvy se můžou dále množit a uvolňovat do barvy produkty metabolismu. Vše se může dostat do očí a vyvolat zdravotní komplikace.

A co vy, milé dámy? Znáte nějaké mýty, o které byste se chtěly podělit?

Michaela

1 komentář:

  1. O "pumpovani" riasenky pocujem prvy krat. Riasenku na fotografii som mala. Bola super, akurat sa rychlo minula, pretoze na kefke zostavalo neskutocne mnozstvo farby, ktore bolo treba kazdy tyzden zotriet do papierovej vreckovky. Inak zmolkovala.
    /moja recenzia riasenky/

    OdpovědětVymazat